Мероприятия в зеленчуковата градина.

Тор, компост, костно

брашно, дървесна пепел... Всички те са полезни вещества, но не всеки знае, че и те трябва да се прилагат правилно и умерено. За да може в почвата да се извлекат само ползи от тези торове, то трябва да знаете за тях нещо повече освен имената.
Дълго време градинари и овощари са вярвали, четор, разпръснат през пролетта, ще е достатъчен за плодородието и здравето на почвата. За щастие, вече   фермерите и любителите в селско стопанство все повече се ограмотяват и осъзнават, че торът сам по себе си не е достатъчен. Кое е това, което често вълнува любителите градинари , които искат да отглеждат натуралнизеленчуци без да използват "химия", но не знаят откъде да започнат?

Оборскияттор е все още най-популярнияттор използван в градините, а много градинари добре разбират спецификата му.

Угнилияттор е отличен и най-вече "дълготраен"тор, който действа в продължение на 3-4 години след прилагането му. Той структурира почвата, привлича полезни микроорганизми и земни червеи, бързо се превръща в достъпна за растенията форма и не е скъп.
Оборскияттор обаче има и недостатъци. Важно е да се знае, че оборскияттор не може и не трябва да се използван в прясно състояние, защото буквално ще изгори корените на растенията. От честото му приложение нивото на нитрати в почвата расте и реколтата от здравословна, става опасна за здравето. И накрая, заедно с оборскиятор в почвата се внасят многосемена от плевели, гнилостни бактерии, причинители на гъбни болести и ларви на вредители.