Мероприятия в зеленчуковата градина.Колко време се съхраняват семената от целина.

Прясно събраните

семена от целина през зимата са в период на дълбок покой. През това време настъпва и узряването им.
През зиматасемена не покълват дори при оптимални условия на влажност и температура. Семената на целината се характеризират с ниска кълняемост, покълват бавно и недружно. Времето на поникване на разсада се забавя от високото съдържание на етерични масла и мазнини (до 26,6%), както и от ниското съдържание на монозахариди (0,8-2,.8%). При дишане, за окисляване на молекулите на мазнините е нужен много повече кислород. Кълняемостта на семената от целина, дори от първи клас е 75%, от втори клас - 50%, а кълновете се появяват на 20-25-ия ден.

През пролетта след края на нормалните физиологични и биохимични процеси във вътрешността на семената, когато зародишът достигне определен размер, завършва действието на инхибиторите - веществата, потискащи кълняемостта, възпрепятстващи пропускливостта на газовете през обвивката, семената започват да покълват.

Не трябва обаче да се разчита на дълъг срок на кълняемост на собственитесемена от целина. Теостават жизнеспособни 2-3 години само в сухо и топло помещение. Прясно събранитесемена не трябва да се съхраняват при ниска температура, тъй като узряването на зародиша се забавя. За да кълнят семената през първата година е по-добре да ги държите на топло място през зимата, например близо до радиатори, или ги затопляйте в продължение на две седмици при 30°С.