Мероприятия в зеленчуковата градина.Сеитба насемена от авокадо в домашни условия.

Най-лесно за отглеждане

в домашни условия е авокадото. В нашите географски ширини е трудно да се разцъфтят и да дават плодове, но все пак е възможно.

Внимателно отстранете костилката от авокадото (тя е голяма , покрита с тънка кафява или черна кожица или без кожа, зависи от сорта), изплакнете с топла вода, избършете със суха салфетка.
Засадете костилката от авокадото в саксия с диаметър 10 см, напълнена с лека плодородна почва, с тъпият край костилката се поставя на 2/3 в почвата, заострения край остава над повърхността на почвата. Покрийте съда със стъкло или прозрачна торбичка, поставете саксиите на топло и добре осветено място, например на прозореца от южната страна (прозорецът трябва да бъде изолиран).

Редовно навлажнявайте почвата и проверявайте костилката. След 20-30 дни от средата на останалата над почвата част ще се появи растението. След като семето е поникнало, отстранете стъклото и осигурете на растението 12-часов ден, осветявайки авокадото с мощна лампа. Това е нужно, за да не се изтегли разсадът.

Авокадото е голямо бързо растящо растение с много нежни декоративни листа, нуждае се от редовно поливане,торене и формиране на корона. За декоративни цели е добре да поставите в голям съд няколко растения. Ако решите да видите дали растението ви ще даде плод, то трябва да бъде само в голям съд. Авокадото може да цъфне 4-5 години след засаждането.