Мероприятия в зеленчуковата градина.Копър на прозореца целогодишно.

Копърът в градината може

да се отглежда практически на всякакъв вид почва, но при домашни условия това може да стане само на плодородна почвена смес. През есента подгответе рохкава почва и я смесете с купена неутрална почва за стайни растения. Подгответе саксия с добър дренаж и достатъчен размер , за да не е тясно на растенията.

Тъй като поради високото съдържание на масло семената на копъра покълват доста дълго време, трябва да се накисват в топла вода в продължение на два дни. Водата сесменя с прясна на всеки шест часа.
Засейте семената директно на повърхността на навлажнената почва и поръсете с почва отгоре слой дебел около 1 см. Полейте с вода и покрийте с найлон или стъкло, и поставете за една седмица на тъмно място с температура около +20°С.
При отглеждане на копър вкъщи трябва да знаете, че това растение много обича светлината. Затова поставете съда с растенията на перваза на прозореца. През зимата копърът се нуждае от допълнителна светлина, която може да осигурите с флуоресцентни лампи на височина 50 см над растенията. На перваза на прозореца е достатъчно да включите лампите сутрин в продължение на пет часа. Ако съдовете с копър са в задната част на помещението е нужно допълнителното осветление да продължи поне петнадесет часа.
Копърът трябва да се полива редовно, особено по време на покълване на семената и когато се появяват младите растения.
На всеки две седмици се препоръчва подхранване с комбиниран минерален тор.

Оптималната температура за отглеждане на копъра е от +18°С, но ако е на остъклен балкон и температурата падне до +8°С, растенията също ще се чувстват добре. Ако температурата в помещението е над +20°С, трябва да увеличите осветлението, за да не етиолират (да не се издължат) растенията.