Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Подгответе парниците за разсадите.

През януари започва

подготовка за разсадопроизводството. Оранжериите и парниците, определени за разсад трябва да се почистят, дезинфекцират и прекопоят. Подготвя се и торопочвена смес: в съотношение 1:1:1 се смесват угнил оборски тор, горска почва и градинска почва, към които се добавят минерални торове и сместа се обеззаразява.

Към средата на месеца започва сеитбата на семената за ранните домати и пипер, зелето и карфиола. Сроковете на сеитба за ранно производство зависят не само от културата, но и от района на отглеждане. В Южна България сеитбата на ранни домати се прави от 25 януари до 5 февруари, а в Северна България - между 1 и 10 февруари. По-ранната сеитба може да доведе до получаването на разсад, с ниско качество и слаба закаленост, което ще е причина за по-ниски добиви.

Семената на пипера и патладжана е най-добре да се засеят между 25 януари и 5 февруари, на ранното зеле - от 1 до 10 февруари, а на карфиола - през втората половина на януари. Необходимо е сеитбата в парниците да се осъществява 3 до 5 дни след зареждането им, след загряването на почвата и поддържане на температурата около 25 - 28°С. В случай, че по време на сеитбата почвата е прекалено влажна, трябва да се разкопае неколкократно, за да изсъхне до оптимална влажност. При повишаване на температурата в парниците над 30°С се прави проветряване - рамките се вдигат няколко пъти до понижение на температурата до оптималната и тогава се пристъпва към сеитба. Ако в парниците се появят огнища (отделни места) с много висока температура се налага пробиването на дупки с колове, в които се наливат 1 до 2 кофи студена вода.