Мероприятия в зеленчуковата градина.Причини за кухините в краставиците.

Този проблем има няколко

причини. Една от тях е сортовата характеристика, с която са свързани разликите в синтеза на хормоните на растежа. Опрашваните от пчелите краставици са по-склонни да образуват кухини вътре в плода, отколкото партенокарпните хибриди.
Друга причина е много бързия растеж на завръзите, което води до появата на кухини в плода. Скоростта на растеж на завързите се дължи на интензивността на различни физиологични процеси -постъпване на влага, хранителни вещества от въздуха и почвата и обмен на веществата. На тези процеси значително влияят външните фактори. Известно е, че при високи температури през нощта (около 21–23°С) и горещо време през деня (27–28°С)завръзите растат много бързо, а това причинява образуването на кухини. Обилното хранене с азот, доброто снабдяване с вода влияят добре върху растежа на плодовете, но водят до образуването на кухини.

Небалансиран растеж на листата и леторастите и образуването на цветове и плодове също се смята за причина за образуването на кухини в краставиците. Това се случва, ако на растението има малкозавързи по едно и също време. Те растат много бързо и в резултат на това в плода се появяват кухини. Експертите смятат, че на растението трябва да се развиват от 3 до 5 завързи, което е оптималното натоварване с плодове.