Мероприятия в зеленчуковата градина. Основният метод за сеитба

на грах е директна сеитба в земята. За дружно поникване и за незаразени с болести, семената се обеззаразяват, води се борба с вредителите. Семената се загряват 4-5 минути в гореща (не повече от 50°C) вода.

Ако има признаци на зараза от грахов зърнояд - семената се поставят в солен (30 г/л вода). Празните семена ще изплуват на повърхността. За сеитба се използват само потъналите (живи) семена.

Кога се сее грах?


Времето за сеитба на грах зависи само от района на отглеждане. Върху развитието на културата влияе повече дневната светлина отколкото температурата. Грахът е устойчив на студ и не изисква топлина. Семената покълват при 1-2°С. Поникват на 20-25 ден. Ако засеете семената при температура 10°C ще поникнат за 5-7 дни. На кълнове, на възраст 4-5 дни студ до -4-5°C не им влияе, това не се отнася за цъфтящите и плододаващи растенията грах.

Растението не е взискателно към почвено плодородие. Освен това грахът сам обогатява почвата с азот. Добре е мястото на което ще сеете грах да е слънчево, при слаба осветеност добивите падат. Добри съседи в градината са: картофи, билки, маруля, главесто зеле. В близост до лук, домати, боб, чесън, добивът е по-слаб.

Нежелани предшественици са растения, които оставят много органична материя, която служи за място на зимуване на вредители.
Добри предшественици на граха са зеле, картофи, цвекло или тикви.