Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Селекционерите ще могат да проектират и цвета на кората на картофените клубени

Селекционерите ще могат да проектират цвета на кората на картофените клубени.

В ново изследване

учените от британския Институт Джеймс Хътън определиха генетичната молекула, която регулира образуването на антоцианин, естествен пигмент, който от своя страна влияе върху цвета на кората на картофените клубени.
Учените също така са открили неизвестни досега инхибитори за производството на антоцианин, което дава възможност на селекционерите на картофи да използват тези гени в нови селекционни програми за създаване на цветни комбинации. Смята се, че цветът на кората на картофите е един от основните признаци за потребителите, който често е решаващ при избора и закупуването.
„Модулите на микро РНК контролират много гени на картофите и могат да определят признаци, включително резистентност към заболявания или клубенообразуване. Първо, ние идентифицирахме специфичната микро РНК на картофите, тясно свързана с лилавия цвят на кората и сърцевината. Използвайки методите на молекулярната биология охарактеризирахме тази микро РНК и открихме наличието на друга кратка молекула РНК в картофите, която не е била описана по-рано", споделят учените от екипа.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates