Изисквания на спанака към външните условия.

Какви топлинни условия са най-благоприятни за спанака?

Температура, оптимална за

растежа на спанака, е умерената - 15-18°С. Листата му продължават да растат и през зимата, когато дните са по-топли. Във фаза на розетка издържа продължително понижаване на температурата до -10, -12°С , а при снежна покривка - и до - 20°С. Високи температури над 15°С стимулират образуването на цветоносни стъбла.

Какво е влиянието на дългия ден върху развитието на спанака?

Дългият ден благоприятства за минаването на спанака в генеративна фаза - той стрелкува бързо, преди да е образувал едри листни розетки. Затова, отглеждан през есента или рано през пролетта при условията на естествено къс ден, той образува по-големи и по-облистени розетки с тъмнозелен цвят, с по-високо съдържание на витамин С, хлорофил и каротин (провитамин А).

Какъв е резултатът от продължителното засушаване на спанака?

Тъй като спанакът е влаголюбиво растение и изисква умерена и равномерна почвена и въздушна влажност, сушата влияе в една или друга степен вредно върху растежа и образуването на листа. При засушаване, съчетано с висока температура и по-дълъг ден, бързо губи стопанските си качества. Аналогично е влиянието на суховеите, които са характерни за пролетта на някои райони.

На каква почва спанакът дава най-висок добив?

Понеже спанакът има много високи изисквания към почвеното плодородие, за отглеждането му е подходяща влагоемна структурна почва с голям запас от органични вещества. Азотът повишава съдържанието на каротин в листата му. Някои изследвания обаче показват, че поради късия му вегетационен период прекалено високите дози от азот са причина за отлагане на нежелателни количества от нитратни съединения в листата. Обилието на калий при недостиг на азот довежда до намаляване на каротина.

Какви предшественици предпочита спанакът?

Добри предшественици на спанака са зеленчуковите растения, които освобождават по-рано мястото и които са били богато торени с органични и минерални торове ранни домати, ранни картофи, по-ранни краставици, или пък оставят почвата обогатена с хранителни вещества - фасул, грах. През пролетта, след като спанакът бъде прибран окончателно, мястото се заема отново с домати, пипер, патладжан, краставици и др.