Вегетационни поливки на зеленчуците

Поливките, които се извършват през време на вегетацията на растенията, се наричат вегетационни или

основни. Вегетационните поливки са изключително важни за зеленчуковите растения. Те поддържат не само благоприятен водния, но и въздушния и хранителния режим на почвата през цялата вегетация на растенията, тъй като предизвикват обмяна на почвения въздух и правят хранителните вещества по-усвоими.

Броят на вегетационните поливки и количеството на поливната вода, която се дава с тях, са различни за различните зеленчукови видове. Например при краставиците, чиято коренова система е плитко разположена, поливките през вегетацията са повече на брой и с по-малко вода, а при зелето, картофите и др. се полива по-рядко и с повече вода. Освен това през пролетта, когато почвената влагозапасеност е добра, зеленчуковите растения се поливат по-рядко, отколкото през лятото, когато активните запаси от влага в коренообитаемия почвен слой се изчерпват.

За да определи кога да извърши вегетационните поливки на зеленчуковите растения, трябва да  се имат предвид главно онези изменения, които настъпват при растежа и развитието на зеленчуковите растения. Външният вид на растенията, цветът им, фазата на развитие и другите признаци могат да ориентират кога да се полее. Тъмнозеленият цвят на листата (особено на връхните) на пипера и доматите свидетелства за намаляла почвена влага. Окапването на цветовете и завръзите пък понякога е указание за голямо почвено засушаване. Завехналите листа на краставиците през по-топлите часове на деня показват , че тургорът на растенията е понижен, а почвената влага е недостатъчна.

Освен това през вегетацията на зеленчуковите растения има периоди, когато те трябва да се поливат редовно и по-често. Такива периоди при пипера са след прецъфтяването и оплождането на първите цветове и при масовото плододаване; при доматите - при зачервяването на плодовете, при масовото узряване и при беритбите; при краставиците - при образуването на първите завръзи, при масовото плододаване и при беритбите; при зелето - през периода преди завиване на зелките и при завиването на зелките и т.н.

Като правило зеленчуковите растения трябва да се поливат в следобедните и в сутрешните часове на деня, особено когато се полива със сравнително хладка вода.

Ако поливката се извърши в горещите часове на деня (по обед), поради рязката разлика в температурата на почвата и на водата някои от зеленчуковите растения (пипер, патладжан, краставици, пъпеши и др.) страдат.