Какви са изискванията на тиквичките към факторите на растеж и развитие?

Произходът на тиквичките от Северна Америка -

Мексико, определя и изискванията им към факторите на растеж и развитие.

Температура. Семената на тиквичките започват да поникват при температура на почвата над 10-12°С, но оптимална температура за растеж и развитие на тиквичките е 25-26°С. При температура -1°С растенията загиват. При температура над 32°С започват смущения в растежа и развитието на растенията. Висока температура и ниска атмосферна влажност нарушават нормалното опрашване и оплождане на цветовете, а плодовете на тиквичките остават деформирани. При температура под 12°С през нощта прашецът не узрява и не се формират плодове.

Вода. Тиквичките имат изисквания към влагата както на краставиците. За нормално развитие на плодовете на растенията почвената влажност трябва да бъде над 80% от ППВ, а атмосферната между 80-90%. При ниска атмосферна и почвена влажност младите плодчета почерняват и загиват, а по-старите плодове стават жилави и деформирани.

Въздух. Тиквичките се развиват добре при умерена влажност на въздуха.

Светлина. Тиквичките изискват пряка слънчева светлина, не понасят засенчване.

Почва. Тиквичките се развиват добре на богати, влагоемни, бързозатоплящи се структурни почви. Много тежките и много леките почви не са подходящи за отглеждане на тиквички.

Азот. Азотът е необходим за изграждането на голямата вегетативна маса, която развиват растенията.

Фосфор и Калий. Повишават ранозрелостта и устойчивостта на растенията към болести. Тиквичките се развиват много добре на почви, наторени с оборска тор.

Предшественик. Подобно на краставиците тиквичките са твърде взискателни към предшественика. Най-добри предшественици за отглеждане на тиквички са културите, които оставят почвата богата с хранителни вещества, рохкава и със запазена структура, зимните житни култури, люцерната, фасул, пипер , домати и др.

Тиквичките са много добър предшественик на всички култури, с изключение на себе си, краставици, дини и пъпеши.