Какви са изисквания към предшествениците за отглеждане на лук?

Изборът на подходящ предшественик за отглеждане на лук има

съществено значение за успеха на производството и за получаване на висококачествена продукция. Известно е, че лукът не понася монокултурно отглеждане. Понижаването на добива се обяснява с масовото нападение от болести и непрекъснатото увеличаване на плевелите. Настъпват изменения в количеството и видовия състав на различните групи микроорганизми - бактерии, актиномицети и гъби.

В районите на промишленото производство лукът се включва в полските сеитбообращения, като негови предшественици са обикновено житните култури - пшеница, ечемик и др. За лука от арпаджик най-подходящи предшественици са зимните житни, бобовите и бостанните култури. Тези култури освобождават площта рано, което позволявала се извърши своевременно качествена основна и предсеитбена подготовка на почвата. Ако предшественикът е житна култура, в зависимост от заплевеляването се правят едно или две дискования.

В районите, където лукът се отглежда на по-малки площи, той се включва в зеленчуковите сеитбообращения. Тук най-добри предшественици за отглеждане на лук са ранните картофи, бобовите култури - фасул и грах, тиквовите, доматите и пиперът. Изследванията показват, че лукът не трябва да се отглежда след цвекло, зеле, късни картофи, просо и царевица.

Лукът е много добър предшественик за редица култури.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));