Зелени резитби за регулиране на растежа и плододаването при доматите

Приложението на резитбите се извършва при

отглеждане на доматите на опорна конструкция. Резитбата на доматите се изразява в отстраняване на образувалите се в пазвите на листата разклонения (колтуци), в прекършване на вегетационния връх на растенията, в регулирате на броя на плодните китки на едно растение.

Редовно се отстраняват образуващите се колтуци. Премахването им е най-удачно, когато дължината на колтука е 4-5 см. При тази големина растенията се травмират най-малко. Препоръчва се, при влажно време, след провеждане на колтученето да се извърши профилактично пръскане на растенията с фунгицид, с цел да се предотврати заразяването на растенията с патогени, които проникват през отворените рани.

Задължително мероприятие е прекършването на вегетационния връх на централното стъбло. Обикновено се извършва 55-60 дни преди края на беритбения период на доматите. Тази практика осигурява възможност да се оформят по-едри плодове и да се ускори узряването им. Вегетационният връх се прекършва над четвъртото-петото съцветие. Над последното съцветие е добре да се оставят две-три листа, които да изхранват плодовете, както и да предпазват най-горните плодове от слънчев пригор. Когато се отглежда сорт домати, отличаващ се с жизненост и добра устойчивост на болести, с цел да се удължи периодът на неговото плододаване, върхът може да не се отстранява или това да се извърши в началото на август.

Възможен е междинен вариант - отстраняване на вегетационния връх в началото на юни и след обиране на доматите от първите китки , а в останалите плодовете са достатъчно наедрели. От новообразуващите се колтуци във връхната част на растението да се избере един, който да се остави за продължител на стъблото. По него може да се заложат още 3-4 съцветия, плодовете от които ще се прибират до падането на есенните слани.

Когато се отглеждат късни домати, най-високи добиви се получават при двустъблено отглеждане. Второто стъбло се оформя от колтука под първото съцветие. Върховете на централното стъбло и колтука се премахват след като на тях се образуват по две съцветия. Ако растенията се формират с едно стъбло, се подхожда по вече описания начин при ранните домати. Върхът се отстранява над четвъртото съцветие и не по-късно от 5-10 септември. Тази резитба на доматите осигурява добро залагане на плодовете по съцветията, своевременното им наедряване и узряване.