Сортове пъпеши.

Видински коравци

Сортът Видински коравци

образува буйна вегетативна маса. Плодът е елиптичен с дълбоко очертани дялове и средно тегло 5-6 кг. Повърхността му е светлошоколадова с мрежовидни напуквания. Кората на този сорт пъпеши е тънка, но месестата част непосредствено под нея е много плътна , поради което плодът е твърд.

По цвета на месестата част се различават две разновидности: с белезникава и с оранжева окраска. Месестата част е твърде водниста и топяща се. Съдържа малко захари. Има слаб аромат.

Видински коравци е средно ран сорт пъпеши - зрее с около една седмица след сорта Дъбнишки ранни. Видински коравци е много жизнен и дава високи и устойчиви добиви. При добра агротехника от декар се получават 2 т плодове. Издържа на дълъг транспорт.

Медена роса

Сортът пъпеши Медена роса образува буйна вегетативна маса. Цветовете са мъжки и двуполови. Плодът е сферичен със средно тегло 2-3 кг. Повърхността му е гладка или слабо набраздена, белезникавозелена с жълтеникав оттенък, без шарки. Дръжката е здраво закрепена за плода. Кората на този сорт пъпеши е дебела, твърда. Плодът е издръжлив на транспорт и съхранение. Месестата част е бледозеленикава. При откъсване на плода е твърда, хрущяща, с неприятен вкус и специфична миризма на зелен плод. След няколкодневно лагеруване тя става водниста, нежна, топяща се, много сладка и с приятен вкус, без аромат.

Месестата част съдържа 13-15% сухо вещество и 11-13% захари. Сортът Медена роса е късен с вегетационен период до узряване на първите плодове средно 102 дни. По-слабо взискателен е на почвено-климатичните условия и дава високи и устойчиви добиви. При добра агротехника от декар се получават около 2 т плодове. Отличава се с добра съхраняемост. При подходящи условия на плодовете на Медена роса се запазват за няколко месеца.