Отглеждане на целина.

 

Какво е по-важно за изискванията на целината към външните условия?

Целината (Apium graveolens) обича прохладния климат. Най-добре расте при 18-20°С; температура около 25°С и е нужна при поникването. Много е студоустойчива: младите растения издържат до -5, -6°С, възрастните - до -8, -9°С. Бързо се яровизира - образува цветоносни стъбла , стрелкува. Затова при много ранна сеитба на целина и продължителни ниски температури стрелкува, без да формира качествени кореноплоди и листа.

Целината е много влаголюбива - отглежда се само при напояване. Изисква и висока въздушна влажност. При засушаване кореноплодите остават дребни, а листата малки - груби и твърди, с къси дръжки.

Големи са изискванията на целината и към почвата. За отглеждане на целина са подходящи структурните, песъчливи, глинести, водозадържащи почви, богати с органични вещества.

Силно изтощава почвата и на едно и също място може да се отглежда целина след 3-4 години. Най-подходящите и предшественици са зеленчуковите култури, които се торят с големи количества оборски тор - краставици, домати, пипер, патладжан.

Как се подготвя почвата за отглеждане на целина?

Почвата за отглеждане на целина се подготвя като за морковите и за магданоза. С дълбоката есенна обработка в почвата се внасят оборски тор (разложен) и минералните торове. Преди разсаждането се оформят ниски лехи - фитарии, или се набраздяват на 60 см. До засаждането на целината, което става късно, се отглеждат раните предкултури - спанак, салата, зелен лук и др.