Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Хрян - технология за отглеждане

Хрян - отглеждане.

Хрянът (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia) се отнася към сем.

Кръстоцветни. Има дебело месесто коренище. Листата са едри, продълговати или продълговато овални, целокрайни, тъмнозелени.

Коренищата на хряна са отлична подправка за много ястия. Коренищата са богати на витамин С, витамини от групата В и каротин, както и на фитонциди, убиващи бактериите, и други микроорганизми.

Хрянът е много студоустойчиво растение, поради което може да зимува на открито, даже и в безснежни зими. Иначе към топлината не е взискателен, пък и към другите условия няма високи изисквания. Необходимо е обаче да се отглежда на дълбока, влагоемна, добре обработена почва, с пропусклива подпочва и ниска подпочвена вода; много подходящи са старите почви, на които са отглеждани окопни култури с внасяне на оборски тор.

Хрянът се отглежда чрез засаждане на коренови резници рано през пролетта. Използват се резници от страничните корени и тънките едногодишни коренища. Те са дълги 20-25 см, отгоре се отрязват под наклон, отдолу - хоризонтално. Съхраняват се във влажен пясък, на хладно място. Преди засаждането се претриват със зебло, за да се отстранят страничните пъпки; оставят се само пъпките на върха и в основата на резника.

Разстоянията на разсаждане са 50-60/30-35 см.

Резниците се садят под наклон 45°, като горният им край се зарива с 3-4 см почва. В началото на август коренищата се отгрибват и се почистват внимателно страничните пъпки по тях - така се получават качествени недеформирани коренища, след това отново се зариват.

При засаждане на резници, дълги 20-25 см, реколта от хрян се получава още през първата година след засаждането. Когато са засадени по-къси и по-слаби резници, реколтирането става на втората година.

Коренищата на хряна се прибират през октомври. Прибирането на коренищата на хряна може да продължи и през зимата, но не и в замръзнала почва. Самите коренища трябва да се пазят от замръзване, за да не гният.

Извадените с лопата или вила коренища се претриват с твърд плат, за да се отстранят страничните пъпки и коренчета, отрязват се листата и долният им край и се връзват на връзки за непосредствено използване или за съхраняване.

От 1 дка хрян се получават 600-700 кг коренища.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates