Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Укрепване на имунитета на доматите

Укрепване на имунитета на доматите.

Недостигът на йод при

доматите води до поява на заболявания като мозайка, кореново гниене, мани, кафяви петна.Най-добре е внасянето на йод да се редува - листно и кореново. Това ще осигури най-добър резултат, както по отношение на лечението, така и по отношение на профилактиката.

Подхранването се извършва по време на образуването на завръзи. Пропорциите са - 3 капки йод на 10 литра вода. Препоръчително е да се използва топла вода. Всяко растение се полива с 1 л. разтвор. При нискостъблени домати е достатъчно 0,7 л. на растение.

Още веднъж можете да подхраните доматите с йоден разтвор във фазата на плододаване. Концентрацията тогава е различна.
В 5 л. гореща вода се разтварят 3 кг. пресята дървесна пепел, съдът се покрива и се оставя за около час. След това се добавя още топла вода, за да се получи общ обем 10 литра. Към разтвора се добавят 10 мл. йод и 10 г борна киселина. Полученият разтвор се размесва добре и се оставя за един ден. Този разтвор също се разрежда - като към 1 литър се добавят 10 литра вода (топла). С него се поливат корените на растенията. Подхранването с йод и с борна киселина на доматите ще укрепи имунитета на растенията по време на периода на плододаване.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates