Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

У нас царевицата е поевтиняла с около 7% през миналата година

Цените на царевицата в края на миналата година са постигнали известна стабилизация на фона на тенденция за спад в прогнозите за световното производство до малко над 1 млрд.

 Тона, съобщиха на пресконференция днес експертите от Софийската стокова борса. Заради лошите климатични условия и засушаването, в течение на последните 12 месеца само в САЩ беше регистрирано известно повишение в цената до 207 долара за тон. Оценката за производството на царевица в ЕС е увеличена с 0,6 млн. тона до 64,6 млн. тона, докато друг водещ производител на Стария континент Украйна се очаква да произведе 35,5 млн. тона царевица.

Цената на царевицата на френския пазар през 2019 година е намаляла с около 10% до около 187 долара за тон. Незначителен спад от 1% е бил регистриран в цената на украинската царевица, докато американската е поскъпнала на годишна основа с цели 5%. Цената на царевицата на българския пазар е намаляла през миналата година с около 7%, като в края на годината се е търгувала при средни цени между 250-270 лева за тон без ДДС.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates