Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Присаждане на лози напролет

Има два начина за присаждане на лози напролет.

Присаждането на лози по време на вегетацията (присаждане на зелено) е по-лесен начин, отколкото на зряло, но изглежда поради непознаване

любителите по-рядко прибягват към него. Освен всичко друго има и предимството, че при неуспех може да се повтори веднага, вместо да се чака една година. Това е така, защото подходящият срок за такова присаждане е доста разтеглен - от края на май до втората половина на юли.

Има два начина за присаждане на зелено - на обикновена копулация и на разцеп. Еднакво може да се доверите на който и да е от тях, ако мислите да преоблагородите някоя стара лоза с по-съвременен или по-интересен за вас сорт. На който и от тях да се спрете, предварително трябва да подготвите лозата за присаждане. Избирате 2-3, най-много 5 летораста, а останалите премахвате. Тях ще използвате за присаждане. Ден-два преди присаждането полейте лозата. Ако е имало обилни валежи, може и да пропуснете поливката. Преди да пристъпите към същинското присаждане почистете филизите, които ще облагородявате, от листа, реси, мустаци. На удобно място край себе си поставете филизите, от които ще взимате калеми. От момента на тяхното вземане до самото присаждане ги съхранявайте в съд с вода.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates