Как да изберем добри лозички?

Количество корени:

колкото повече, толкова по-добре, но не по-малко от 3-4 дебели корена. При добрите лозички корените са дълги саженца корни длинные и еластични. Обикновено при изваждане корените се остават на цялата изкопана дължина, а се подреязват преди засаждане. За да проверите корените, срежете късче от тях с лозарската ножица. Срезът трябва да бъде бял и влажен. Колкото повече са корените, толкова по-бързо ще се развие кореновата система. Не купувайте лозички с тънки като паяджина корени. Те не трябва да бъдат повехнали, сухи и пречупени. Всички тези признаци говорят за лошо качество. Вкореняването на такава лозичка ще бъде трудно, може и да загине. Мъртвите лозички корените са сухи. Добрите, качествени млади лозови растения имат добри, дебели корени, излизащи от петата (основата) на подложката.

Стъблото на лозичката не трябва да бъде повредено, да има цепнатини и прорези. Ако повдигнем малко от кората под нея ще видим зелена дървесина. Това говори, че лозичката е жива. Годишният прираст на вкоренената лозичка трябва да е с кафява кора, топла при пипане и да има 3-5 пъпки. Проверете пъпките – ако те са живи при лек натиск с палец те не трябва да се оронват. Ако лесно се оронят илил паднат, значи че са мъртви.

Количество леторасти (пръчки): обикновено лозичките биват с една или две едногодишни пръчки. Ако са с две, значи че те са се развивали при много добри грижи и условия, и ще се развият много добре при засаждане.

Дебелина на пръчките. Много тънките леторасти са нежелателни, тъй като имат по-малък запас от хранителни вещества, добри са тези от 3 мм и по-дебели. Дължината им трябва да е не по-малка от 30 - 40 см.