Откъде да си купите лозички?

Така или иначе, ако есента

не сте си купили лозички, а имате голямо желание да ги отглеждате, сега също може да го направите. Но от къде е най-добре да купите лозичките – от градински център, от пазара, от крайпътни продавачи, да поръчате по куриер или да идете на самото лозе, където се произвежда посадъчния материал. Нека обсъдим всеки един от тези варианти, за да можете да направите най-добрия избор.

Градински център. За произхода и сортовете на тези лозички вие можете да съдите само по информацията на етикета, друга информация няма от кого да получите. Също така съхранението и грижите за тези лозички не винаги са най-добрите, поради големия обем стока от различни видове растения. И най-вече - претенции за качество и автентичност на сорта няма на кого да предявите.

Пазар. На пазара е необходимо да се купува от проверени продавачи, желателно е от които вие или ваши познати вече са купували посадъчен материал. Старайте се да получите от търговеца колкото може повече информация за сорта, къде са отгледани лозичките и др. Сравнете информацията за сорта - това, което сте чели и това, което ви казва търговецът.

Покупка на лозички от крайпътни търговци – това е рулетка, не знаеш какво ти продават. От такава покупка най-добре е да се откажете.

Покупка на лозички по пощата. Преди такава покупка трябва от рано да звъните или да напише писмо на продавача. Като получите от него информация, потърсете отзиви за нея. Добре е ако ваши познати вече са купували от него и са останали доволни. Ако продавачът често каже мястото където живее и отглежда лозичките и дава своите контакти, тогава винаги може да предявите пред него претенции в случай на несъответствие на сорта или нещо друго.

Покупка от пепиниерското лозе – най-надеждният начин. Тук вие можете да видите всичко с очите си, да задавате въпроси и винаги може да се свържете директно с производителя-продавач.

При покупка на лозички от градински център, покрай пътя, на пазара, по пощата винаги има възможност да купите заразени с филоксера или други болести и неприятели растения, ако те са отглеждани без контрол от отговорните за това органи. Вие решавате, от къде да купувате.