Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Отровни ли са и колко са вредни директните сортове лози алжирка, липа и др.

Отел и другите "директни" сортове, които в някои райони са популярни като алжирка, липа и други наименования от доста години се считат за канцерогенни според изследвания, но не може да се каже и днес, че това е категорично доказано.

Заради наличието на дигликозиди в тях отдавна са забранени за производството на вино.

Директните сортове са забранени с постановление за отглеждане в обществения сектор,

но не и в частните дворове. Причина за забраната е, че в състава им има вещества, за които се смята, че са канцерогенни. Според някои източници те дори предизвикват и психически отклонения.

„Директните сортове се размножават от ръка на ръка, мързеливи сортове – грижите за тях са само копаене и резитба. Директните сортове са още по-устойчиви на болести и на ниски температури. Виното, направено от тях, е по-леко, по-малко алкохолно. Тези сортове са създадени през по-миналия век с идеята да се спаси европейското лозарство от филоксерата. Те са кръстоска на европейски сортове с американски видове. Има и стари, и нови директни сортове. Такива са например Отело, Изабела, Руско чудо, Унгарка и много други над 200 сорта. Срещат се в Бургаско, Ямболско, Силистренско. Но се оказа, че те първо не са устойчиви на филоксера, и второ, имат много ниско качество. Наричат се „директни“ защото са отговаряли на мечтата „садиш пръчка – пиеш вино“. Растат толкова бързо, че ако засадите една пръчка в двора, за три години ще превземе цялата асма. В Европа те са забранени за отглеждане, но пък индианците в Северна Америка консумират гроздето на директните сортове и не страдат от някакви заболявания.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ

Дигликозидите са нелетливи т.е. при дестилация няма опасност да преминат в ракията, така че от гледна точка на това ракията, направена от такъв сорт не е опасна за здравето.

ВИНОТО ОБАЧЕ ИМА Т. НАР. ЛЕК ЛИСИЧИ ТОН

Тези сортове си имат своите недостатъци, сред които са: така наречения "лисичи тон" т.е. за някои - животински аромат. Понякога този аромат е силно плодов - на ягода например или горски плод и дори се харесва от други.

АРОМАТЪТ ИМ ВПОСЛЕДСТВИЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ НЕПРИЯТЕН защото може да се трансформира при окисление и при дестилация - тогава виното от такива сортове има в началото плодов, но по-късно - неприятен аромат.

АКО ПЪК РАКИЯТА ИМА ЛЕКО, ЛЕКО "САПУНЕН" ТОН - ТОВА НЕ БИВА ДА ВИ УЧУДВА а и това на някои домашни производители дори се харесва.

СПОРЕД НАУКАТА:

Отел-ът е от растенията наречени "концентратори", защото акумулират в себе си големи дози определени химични елементи.

За Отела се твърди, че акумулира в себе си високи дози селен от почвата, който води до неврологични заболявания.

По тези причини във Франция сортът е забранен за отглеждане, у нас е забранен за производство на вина и ракии в промишлени условия.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates