Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Филизене на лозите - какво представлява и кога се извършва - ЛОЗАРСТВО

Полезна информация за лозите.Филизене на лозите - какво представлява и кога се извършва.


Премахването на излишните леторасти от лозите рано напролет се нарича филизене. През пролетта покарват леторасти не само от очите на чеповете и на плодните пръчки, но и от спящите пъпки по старите части на лозата, наречени лакомци. Те зашумяват лозата и затрудняват оплождането на ресите. С филизенето на лозите се осигурява по-добър растеж и узряване на леторастите, улеснява се борбата срещу болестите и неприятелите и се създават условия за по-добро огряване и узряване на гроздето.

При младите лози, които са в процес на формиране, излишните леторасти се премахват, когато достигнат дължина 15-20 см. Филизенето на плододаващите лози се извършва след появата на ресите, за да се разграничат плодните от безплодните леторасти. С него не трябва да се закъснява, защото се отразява отрицателно на силата на лозите. Желателно е филизенето на лозите да предшества първото пръскане.

С филизенето се премахват лакомците по старите части на лозата, с изключение на тези, които ще се използват при следващата резитба. По чеповете, стрелките и плодните пръчки се премахват безплодните леторасти, по-слабият от покаралите два летораста от едно око (двойниците) и частично се прореждат плодните леторасти, ако редовно са покарали всички очи, оставени при резитбата. Когато развитието на очите е нередовно може да се запазят и безплодни леторасти и някои двойници. Не се премахват също и безплодните леторасти, които ще са необходими при следващата резитба. При формировката Гюйо в основата на лозата винаги трябва да се запази необходимият брой леторасти (4 до 5) за резитбата на зряло, независимо дали са от чепове или от старата част.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates