Растителна защита

Болестта мана по соя - Peronospora manjurica се проявява в две форми-системна и локална. При системната растенията остават по-ниски, с по-дребни и по-малко на брой листа. Системно-хипертрофиращата форма засяга бутоните, цветовете и чушките. Те се деформират, покафеняват и изсъхват.Семената се покриват масово с ооспори. При локалната форма по листата се образуват с жълто-зелени закръглени петна, от долната страна са обхванати от сиво-бял до виолетов налеп. При масово нападение от мана по соя - Peronospora manjurica листата изсъхват и окапват.

Честите превалявания разпространяват болестта, особено уязвими са сортовете соя с по-силно окосмени листа и тънка кутикула. Благоприятни условия за развитие на маната са температури от 15 до 250С, превалявания , гъсти посеви, неспазване на сеитбообращения и засяване на чувствителни сортове.

Peronospora manjurica развива междуклетъчен мицел, който се изхранва от растителните клетки с помощта на хаустории. През устицата излизат конидионосци. Патогенът зимува като ооспори в растителните остатъци и семената. Жизнеността им е до 2 г.

Борбата с маната по соята е комплексна:

- спазване на 3 до 5 годишни сеитбообращения;

- отглеждане на устойчиви сортове;

- използване на здрави или обеззаразени семена.