Растителна защита

Сляпото куче е опасен неприятел, борбата с който е много трудна. То прокопава в градините мрежа от тунели, храни се със стебла, корени, луковици, кореноплоди, като така унищожава най-вече кореноплодните зеленчуци.

Може да извлече цялата продукция от картофи, лук, моркови, чесън, като събира и складира за зимата до 20 - 30 кг. Борбата със сляпото куче е по-ефикасна в началото, преди то да прокопае в градината мрежата от тунели.

Отровните примамки нямат голям ефект, защото не са обичайната храна за него, и то ги избягва, а за механична се изисква много време, за да се наблюдават и разкопават проходите. Може да се използват капани, ала трябва да се знае как и къде точно да се заложат, за да има желаният ефект от тях.

По-добре е срещу сляпото куче да се действа с димки, при изгарянето на които се отделя серен двуокис. Те се поставят в хода на тунела, отделеният газ се разпространява бързо и навлиза във всички разклонения и ходове, прокопани от неприятеля, и го прогонва. Димките се правят от сяра на прах, натриева или амониева селитра, сухи дървесни стърготини. При това серният двуокис не е опасен за растенията.

Друг известен неприятел в градините е голият охлюв. Той е опасен най-вече при големи валежи през лятото. Пренася се чрез посадъчния материал, оборския тор, почвата, компоста.

За предпазване от голите охлюви е добре периодично да се разрушават буците в градината, да се премахват растителните остатъци, камъните, да се пресушават местата след валежи, за да няма условия за този неприятел.

Механичната борба включва улавяне с отровни примамки. Те се правят от сух спирт, като 100 г се разтварят в 200 г топла вода, в които се накисва около 1 кг пшенични трици. За да не кълват от тях птиците, примамките се поставят в стъклени буркани под листа, мокри чували, парцали или слама, стари дъски.

Срещу голите охлюви може да се използва и суперфосфат, негасена вар, амониев сулфат, вениш. Времето обаче трябва да е сухо. Може да се приготви и отвара от люти чушки - 1 кг се нарязва и се заливат с 10 л вода, стои две денонощия, вари се 1 час и пак престоява две денонощия. Отварата се прецежда и се използва, като 125 г от нея се прибавят към 10 л вода и 40 г сапун , размит във вода. Пръска се почвата около растенията, където има струпване на голи охлюви.