Растителна защита

Мероприятия в овощната градина.

АГРОТЕХНИЧЕСКИ И РАСТИТЕЛНОЗАЩИТНИ МЕРОПРИЯТИЯ В ОВОЩНАТА ГРАДИНА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

Дъждовното и влажно време по време на цъфтежа на кайсиевите дървета предизвика масово появяване на болестта

ранно кафяво гниене. Засегнати са цели клончета, които изсъхват. Трябва да се извърши премахването на заболелите части, които са източник на зараза. Нападение от ранното кафяво гниене се наблюдава и при някои сортове череши и вишни , както и по дърветата на сливовиа сорт Стенлей, но в по-малка степен. Този факт е от значение при бъдещо засаждане на овощни дръвчета да избираме сортове, устойчиви както на ранното кафяво гниене така и на други болести.

Трябва да се извършва редовна обработка в овощната градина. Костилковите овощни видове - праскова, кайсия, слива, череша и вишна са много чувствнителни на затревяване. Семковите овощни видове - ябълка, круша и дюля понасят по-добре зачимяването, но при задължителна поливка при засушаване.

След физиологичното опадане на завързите, което настъпва обикновено в края на май е необходимо да се извърши подхранване с азотен тор, най-често употребявания е амониевият нитрат или както по-широко е известен под името  амониева селитра. Торенето с азотния тор ще засили нарастването на завързите и ще осигури добро залагане  на плодните пъпки, което започва през юли и осигурява добива за следващата година. Препоръчваме да се внасят по 30 г/кв.м. Торът се разхвърля върху повърхността и след това трябва веднага да се заоре, при липса на механизация с ръчна мотика.

През май предстои третиране срещу първото поколение на ябълковия и сливовия плодов червей. Датата на пръскане се установява от службата за прогноза и сигнализация и ще уведомим овощарите в района. За Дряновския район е обикновено около 10 май. Подходящи препарати за плодовия червей са Нуреле, Децис, Карате  и др. Използването на тези препарати са ефективни и срещу листогризещите неприятели.

Трябва да се следи и за появата на листни въшки. Ефективни препарати срещу тези неприятели са Би 58, Динго и Моспилан.

Голяма част от черешовите и вишневи сортове са чувствителни на бялата ръжда. Тази болест причинява голяма вреда на дърветата. По листата се появяват петънца с пурпурен цвят, които се разрастват. Отдолу се образуват бели купчинки от спорите на гъбата. Листата окапват преждевременно и цялото дърво може да се обезлисти към края на юли и при силно нападение може постепенно да изсъхнат цели скелетни клони.

Подходящи препарати са силит и делан. Първото пръскане се прави след прецъфтяването, второто и третото след период от 14 дена.

 

Ст.н.с. І ст. дсн Иванка Витанова

Ст.н.с. д-р Николина Маринова