Растителна защита

биоцидите-са-алтернатива-на-пестицидите.html" itemprop="url"> Биоцидите са алтернатива на пестицидите

Натрупването на химичните вещества в организма с години може да доведе до злокачествени заболявания.

Злоупотребата с опасните за човешкото здраве пестициди най-често е плод на невежество. Това твърди пред bTV заместник-директорът на Института по овощарство д-р Заря Ранкова.

Тя приканва земеделските производители да ползват по-често услугите на специализираните научни звена, които най-добре могат да ги научат как да употребяват правилно химическите вещества за растителна защита.

Д-р Заря Ранкова признава, че съвременното земеделие е немислимо без употребата на пестициди. Те осигуряват поливалентна защита от вредители. Оказва се обаче, че в големи количества разрешените от Европейския съюз уж безопасни пестициди предизвикват канцерогенни заболявания и мутации в човешкия организъм.

Химичните вещества обаче имат алтернатива - използването на биоциди. Това са вещества, добити по естествен път, които не замърсяват околната среда.

Биоцидите са напълно безвредни за човешкото здраве, но невинаги осигуряват ефективна защита от вредители, а и производството на биохрани е скъпо занимание.

В страните извън Европейския съюз е разрешена употребата на сравнително евтини и силно токсични пестициди. Те са предпочитани , тъй като с тях растенията дават високи добиви, на ниски цени- за сметка на човешкото здраве.


Източник: BTV новините