rhizoctonia solani.jpg" />

Растителна защита

rhizoctonia solani.jpg','Сечене на разсада - Pythium debaryanum, Rhizoctonia solani',,,0,0);" >rhizoctonia solani_images_stories_Zemedelie_Rastitelna_zashtita_thumb_medium250_0.jpg" alt="Сечене на разсада - Pythium debaryanum, Rhizoctonia solani" align="left" title="Сечене на разсада - Pythium debaryanum, Rhizoctonia solani" style="margin: 5px; border-color: #000000; float: left;" />Сеченето на разсада - Pythium debaryanum, Rhizoctonia solani е “детска” болест по растенията. Тя се развива върху твърде голям брой култури, но най-големи са повредите по разсада от пипер, патладжан, домати, краставици, тютюн и др. Болестта сечене на разсада - Pythium debaryanum, Rhizoctonia solani се причинява от гъбички, които се развиват по почвената повърхност. Те проникват и в стъбълцата на младите растения, те полягат като посечени и загиват. Оттук идва и името на болестта сечене на разсада. Може да бъдат засегнати отделни растения, но най-често болестта сечене на разсада - Pythium debaryanum, Rhizoctonia solani се проявява на отделни петна. Ако не се вземат спешни мерки петната бързо се разрастват и обхващат целия посев. Загиналите растения не могат да се съживят. Затова предпазните мерки имат най-голямо значение.

Симптоми на болестта сечене на разсада - Pythium debaryanum, Rhizoctonia solani

Сеченето на разсада може да се появи главно в четири форми:

1. При първата обект на нападение е младият кълн, и то от момента на излизането му от семето, докато достигне почвената повърхност. Картината на повредата започва с появата на черваникавокафяво петно по кълна, което води до загиването му.

2. Втората, най-добре позната и типична форма, наречена сечене се развива след като младото растение се покаже над почвената повърхност. При нея на повърхността на почвата в основата на младото стъбло се появява мокро петно, което скоро обхваща стъблото като пръстен , засегнатата част добива кафяв цвят, изтънява и стъблото се прищипва. Скоро след това пада като посечено (оттук и името на заболяването).

3. Друга форма на сеченето се развива при тютюна, която се различава от типичната по това, че в лехите се явяват петна от по-изостанал и по-блед разсад. При по-обстоен преглед на основата на нападнатите растения се вижда, че стъблата им са изгнили. Поради способността на тютюневите растения да се запазват свежи при висока атмосферна влажност, те завяхват значително по-късно.

4. Четвъртата форма на сеченето е стъбленото и кореновото гниене, което се появява по израсналия вече разсад, когато вътрешната част на стъблата е станала по-твърда или вдървесинена и гъбата може да разруши само външния слой от нежни клетки.

Причинители на болестта сечене на разсада са много видове почвени гъби, по литературни данни около четиридесет. При условията на нашата страна най-често се срещат Pythium debaryanum като главен причинител на повредата от първата и отчасти от втората форма на нападение и Rhizoctonia solani в останалите случаи.

Борба с болестта сечене на разсада - Pythium debaryanum, Rhizoctonia solani

Срещу сеченето се действува най-ефикасно и лесно, ако се засеят обеззаразени семена, след което лехите се поливат или пръскат с фунгицидни средства.Чрез правилни агротехнически мерки, като равномерно и недълбоко засяване, поливане на разсада в топли дни сутрин и подържане на по-ниска влажност на въздуха и повърхностния почвен слой може да не се допусне или чувствително да се ограничи развитието на болестта.

Ако почвата не е обеззаразена, добре ще е преди да засеете семената, да я напрашите с меден оксихлорид - около 3 г на квадратен метър. След като покриете семената с торо-почвената смес, напръскайте с 0,5 процентов бордолезов разтвор. Може да използвате и меден оксихлорид - по 3-4 г. разтворени в 3-4 л вода за квадратен метър. Сеитбата да е по-рядка, на редове, за да е лесно проветряването. Поддържането на оптимален топлинен и поливен режим ограничава заразата. И все пак, ако се появи сечене, "харманът" от загинали растения се изскубва и мястото се полива с 2-3% разтвор от син камък.

Причинителите на болестта са от различни видове гъби. За провеждането на ефикасна химическа борба е важно да се определи точният патоген. При невъзможност за това се извършва комбинираното третиране с:

* пръскане след фаза "миши уши" на разсада с Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,1%;

* поливка с Превикур 607 СЛ - 0,25% - 2 л. разтвор за кв.м. 4-6 дни преди сеитбата;

* третиране на разсада с Фунгуран ОН 50 ВП с 3% или поливане с 0,15% разтвор 2 л. на кв.м.