Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.През юли борбата продължава в зависимост от метеорологичните условия.

При всички овощни

видове важен момент през този месец е опазването им от болести и неприятели.

Краткотрайните и чести превалявания със градушки, редувани със затопляния и високи температури на отделни места, ще продължат да създават условия за заразяване с гъбни болести като струпясване и брашнеста мана по ябълка и круша.   За борба с тях се препоръчва да се използват  регистрирани препарати, едновременно действащи и срещу двете болести: Систан 12Е - 0,06%, "Скор" 250 ЕК - 0,02%, и др.

Динамиката на развитие на плодовите червеи, листните въшки, хоботниците и други неприятели се влияе също от метеорологичните фактори. Излюпването на второто поколение на сливовия и ябълковия плодов червей ще доведе до нанасяне на повреди при овощните насаждения.

Да се обърне внимание на ябълкови и дюлеви градини в близост до прасковени насаждения за нападение и от източен плодов червей. След беритбата на прасковите е възможно той да причини червясване на ябълките и дюлите.

За пръскане срещу второ поколение на ябълковия плодов червей да се използват инсектициди, които действат и на други вредители, като Дурсбан 4Е - 0,2%, Децис 2,5 ЕК - 0 ,03%, и др. в комбинация с посочените фунгициди.В градини със смесен сортов състав (различен срок на зреене), изборът на продукта да бъде съобразен с карантинния срок и времето на беритба!