Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Осите не прощават и на плодовете.

Крушите, особено ранните

сортове, а също ябълките, сливите и прасковите се нападат от осите. Спасението на плодовете от тези насекоми е доста трудно, тъй като няма специални средства за борба. Един от начините е закриването на целите дървета със специални покривала (мрежи), които се продават вече и в България.

Има и други методи - покриване на плодовете с марли, със хартиени кесийки, но тъй като са малко хората , който ще го направят, ви предлагаме и други по приемливи и достъпни методи да попречите на осите да повреждат вашата продукция.

ЗАЛОЖЕТЕ ЕВТИНИ КАПАНИ

Сам може да си направите капани, в които осите влизат и не могат да излязат. За тази цел можете да използвате пластмасими бутилки от минерална вода (500 мл). В тях сипете малко захар и оцет и долейте на 4-5 см от дъното с вода. Ферментиращата течност привлича осите, те млизат през тясното гърло и тъй като трудно намират изхода се удавят в течността. Ефекта е същият, ако вместо захар сложите една чаена лъжичка пчелен мед. От време на време подменяюте капаните, защото те се напълват с мъртви оси.