Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Жилкова некроза при доматите.

Жилковата некроза е

вирусно заболяване и се причинява от щам на краставично-мозаечния вирус. Заразяването става чрез пренасяне на вируса от листните въшки. Ето защо при благоприятни условия за развитието на листните въшки, жилковата некроза е в състояние да компрометира реколтата от домати.

Болестта започва да се развива от върха на растението с нагърчване на връхните листа, които придобиват жълтеникав цвят, а нерватурата им най-често почернява. По-късно по връхната част на стъблото и листните дръжки се образуват големи некротични петна в резултат на което растенията започват да изсъхват от към върха. Плодовете , които са образувани до този момент стават като сварени с вдлъбнати участъци по тях. Дори да узреят такива плодове са негодни за консумация, защото проводящите съдове в тях са вдървесинени и също имат кафяв до черен цвят.

За да предпазим доматите от жилковата некроза е необходимо да се води борба с преносителя на това вирусно заболяване – листните въшки. Могат да се използват Биская 240 ОД – 0,06%, Моспилан 20 СП – 0,0125% и др. При употребата на тези инсектициди трябва задължително да се съобразите с техните карантинни срокове.