Растителна защита

Черно гниене по моркови',,,0,0);" ><strong class=Черно гниене по моркови" />
Черно гниене по моркови

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Черно гниене по морковите.

Болестта черно гниене по

моркова се причинява от гъба, която засяга семена, листа и кореноплода на морковите.

Най-характерни са признаците по кореноплода , които се явяват както на полето, така и по време на съхранение. Това са различни по големина петна с неправилна форма, слабо вдлъбнати и черни на цвят. При висока влажност по тях се образува черен налеп от спороношението на гъбата. По-късно в засегнатите места може да започне вторично гниене, но нападението от черно гниене по морковите е винаги повърхностно.

Масовото заразяване се получава по време на изваждане на морковите, когато патогенът прониква през рани и причинява гниене. Причинителят презимува в растителните остатъци, заразените кореноплоди и семената. Болестта се предава при допир на болни и здрави кореноплоди по време на съхранението.

През вегетацията на морковите срещу черното гниене могат да се използват медни фунгициди, като шампион, фунгуран, бордомикс и др.

При подготовка на морковите за съхранение и за ограничаване на черното гниене, морковите се прашат с вар на прах. Препоръчва се и преди прибирането на морковите да не се поливат обилно и да се торят с азотни торове.