Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Костилковите видове се нападат от бактериален пригор.

Бактериалният пригор

напада черешата, вишнята, кайсията, прасковата , сливата, бадема. Причинява се от бактерия.

Характерни симптоми по болни дървета

Симптомите се наблюдават най-често по стъблото, скелетните клони и разклонения. Около мястото на повредата се забелязва хлътване или подуване на тъканите. Кората е с по-тъмен цвят, лъскава и мазна. В повечето случаи в мястото на повредата тя е разкъсана и раните са покрити със смола. При обелване на кората в мястото на инфекция и около него се вижда, че камбият и сърцевината са с тъмнокафяв цвят. Повреди се наблюдават и по крайните разклонения и пъпките, които през пролетта не се развиват остават сухи и покрити със смола. При благоприятни условия за развитие на болестта тя обхваща постепенно цялото дърво. Отначало изсъхват отделни клонки и скелетни разклонения, а по-късно и цялото дърво. Обикновено листата на болните дървета не окапват през есента.

Причинител на болестта е бактерия, която презимува в раковините върху заразените стволове, клони, пъпки. През пролетта бактериалните клетки се разсейват от дъжда и заразяват. През есента по време на листопада бактериите се активират и отново заразяват през рани, нанесени от резитба, вредители, градушки.  

Мерките

Изрязват се до здраво изсъхналите клони и клонки. Това се прави през летните месеци, когато защитните сили на растенията са по-големи, а бактерията не е много активна. Раните да се замажат с блажна боя, в която е добавен меден сулфат, Шампион или Фунгуран. Инструментите за резитба да се обеззаразяват с натриев хипохлорид 1:4 или спирт за горене. Дърветата се пръскат през есента по време на листопада и рано през пролетта преди разпукване на пъпките с бордолезов разтвор - 1%, Шампион - 0,4 % или Фунгуран - 0,4%.