Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Белите петна вредят на ягодите.

Това заболяване е широко

разпространено във всички области отглеждащи ягоди. Болестта напада както културните, така и дивите видове.
Първите признаци от бели петна се откриват през пролетта - в средата на май, пикът на развитие достига в края на реколтата. На листата се появяват ъглови или почти заоблени червеникаво-кафяви петна, с времето те се превръщат в бели, с тъмночервен ръб петна, често петната се сливат, а на тях се формира бял налеп.
Болестта се развива по-силно при тежки, силно плодородни почви с излишък от органични вещества. За разпространението на инфекцията допринася топлото и влажно време. Инкубационният период е 10-15 дни. Патогенът прониква в листата от долната страна. Кондиите върху петната се появяват след 7 до 9 дни дори при 5°С. Оптималната температура за развитието на заболяването е 20-22°С. Спорите покълват както при роса , така и при висока относителна влажност (85% или повече). В горещо време, е налице повишено развитие на болестта през първата половина и в края на периода на вегетацията, а в средата на лятото има леко затихване. Последното се дължи на влиянието на високите температури и недостатъчната влажност.
Гъбите се разпространяват със спори с въздушни течения и посадъчен материал. В благоприятни години болестта причинява големи щети. При силно нападение една трета от листата може да загинат, а това намалява добива с 8 - 15%. Големият брой петна по листата отслабват растенията и водят до падане на добива и качеството на продукцията.
За да се предотврати заболяването е необходимо да се спазва сеитбообращение, да се прилага правилно торене, да се води борба с плевелите.
Рано напролет и след прибиране на реколтата е необходимо да се почистват и унищожават старите увредени листа. Не се препоръчва косене , защото то засилва развитието на болестта, тъй като инфекцията на младите, растящите листа се развива по-бързо.
Преди цъфтеж растенията е добре да се пръскат с 0,005% разтвор на калиев йодид или 0,1% боракс.
През сезона се прилагат пръскания с медни фунгициди
Първото пръскане се извършва в началото на израстването на листата на ягодите, второто - по време на образуване на цветните пъпки, третото- след прибиране на реколтата. При силно развитие на заболяването се препоръчва четвърто пръскане - 12-14 дни след третото.