Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Условията са благоприятни за струпясване.

Нестабилното време

създава благоприятни условия за масово заразяване и развитие на струпясването по ябълки и круши. В началото заболяването се развива основно по листата - образуват се тъмномасленозелени до черни закръглени петна с диаметър няколко милиметра до 1 см. При ябълката петната са по горната страна на листата, при крушата - по долната. Младите листа остават дребни и се набръчкват. Силно напетнените листа пожълтяват, засъхват и окапват.

За опазване на листната маса и младите плодчета от заразяване е необходимо да продължат пръсканията с продукти с контактно и проникващо действие, а продуктите със системно действие се прилагат при превалявания и установена зараза. В зависимост от степента на зараза и от климатичните условия се провеждат сгъстени пръскания до преминаване на критичната за заразявания фенофаза - "плод с големина орех".

За да се избегне поява на устойчивост на гъбните патогени към фунгицидите , в схемата на пръскане се включват препарати с различни активни бази и различен механизъм на действие.