Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Срещу черешовата муха с екологични и химични средства.

Жизненоста на

черешовата муха зависи от природните условия. В по-хладно време неприятелите са по-слабо подвижни. Количеството им в короната на дърветата нараства значително при сухо и слънчево време. В топло , но облачно време мухите също са слабо подвижни. Обикновено се крият под листата и по почвата.

За по-чиста продукция от пестициди борбата с мухата може да се изведе и с екологични средства. Такива са примамващите течности: смес от 5 л вода + 500 г захар + 25 г амониев сулфат или ферментираща меласа.

Черешовата муха се привлича силно от жълтия цвят и това също вече се използва за контрол на мухите. Жълти лепливи плоскости може да се намерят в селскостопанските аптеки.

Химичната борба с черешовата муха трябва да е насочена срещу възрастните, преди яйцеснасянето.

Първото пръскане се прави 10-14 дни след началото на летежа.Разрешени за борба са Вазтак нов100ЕК, Децис 2,5ЕК, Ефория 045 ЗК, Фюри 10 ЕН ФМС и др. За да е резултатна борбата се препоръчват две последователни третирания през 7 дни.

Извън вегетацията

Есенната и пролетна обработка на почвата под дървото и в междуредията също помага за намаляване на зимуващия запас от черешова муха. Не оставяйте на дърветата узрелите череши. Добре е да се берат бързо и навреме.