Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Сейте чисти от зараза семена от фасул

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Сейте чисти от зараза семена на фасул. Антракнозата по фасула

може да видите по всички надземни органи на растението - петна с елипсовидна форма, тъмнокафяви до черни с по-светъл център. По бобовите шушулки тези петна са кръгли или неправилни, тъмнокафяви до черни с по-светъл център. При семената повредите са във вид на тъмнокафяви до черни язвички. При влажни условия върху тях се отделя светлокафява течност, която в последствие е с розов оттенък.

Болестта антракноза по фасула се причинява от гъба. Източника на заразата се запазва в семената и растителните остатъци.

Болестта се разпространява с дъждовните и поливни води. Благоприятни за развитието на гъбата са високата влажност и температури от 18-220С.

За да опазите фасула от неприятните петна е добре да се сеят чисти от зараза семена, което е основното средство за борба с антракнозата. Ако в градината сте имали заразени с болестта фасулеви растения, е нужно да се спазва сеитбообращение. Мястото със заразата да се обработи добре и да не се сее 2-3 години фасул. Добре е да се снабдите със сортове с по- висока устойчивост към болестта, а това са Добруджански 7, Зорница, Прелом, Сагая 425. През вегетацията може да се пръска с ТЕЙЗЪР 250 СК.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates