Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Следете доматите за белокрилка - Trialeurodes vaporariorum.

Наблюденията

започват още с разсаждането на културите. Оранжерийната белокрилка е широко разпространена и вреди основно по доматите, но има още около 200 гостоприемника. Това са дребни, бели “ пеперудки”, дълги около 1,5 мм. Основно вредят ларвите, които смучат сок от долната страна на листата. Ларвите отделят обилно “медена роса”, върху която се развиват чернилни гъбички, които зацапват растенията и плодовете, и влошават качеството им. Като смучат сок ларвите, предизвикват отслабване на растенията. В мястото на повредата се появяват хлоротични пентна. При силно нападение, листата пожълтяват и окапват, а растенията често загиват.

Важно е растенията редовно да се преглеждат, за да се откриват възрастните индивиди. Те могат да се открият върху най-горните млади листа, а пупариите се намират върху средния и най-долния етаж на растенията. Борбата с белокрилките е много трудна поради големия брой гостоприемници. Нужно е да се води борба и в растителността в съседство с доматите.

При оранжерийната белокрилка е регистрирана устойчивост към голям брой инсектициди. За борба с нея се препоръчват Адмирал 10 ЕК, Актара 25 ВГ, Би- 58, Еуфория 045 ЗК, Карате Експрес ВГ, Ланат 20 СЛ , Метеор, Моспилан 20 СП и др.