Растителна защита

Турта, Тагерис, Тагетес (Tagetes

еrecta)! Това цвете има специален аромат и е уникалнно растения, защото цъфти през цялото лято, а в същото време пази културните растения от вредители и гъбни заболявания.
Отличителният аромат на тагетиса не допуска около себе си такива вредители като листни въшки, дървеници , бръмбари, колорадския бръмбар А тагетис засаден в близост до насаждения с моркови и лук не допуска морковената и луковата муха да лети наблизо.
Добър защитен ефект тагетисът има при засаждане в близост до краставици, домати, патладжани, сред ягодите. Той унищожава гъбните инфекции не само в почвата, но и във въздуха. Полезно е да се засади тагетис пред оранжерията, а по-ниските му форми - в оранжериите и по ръба на лехите, ако пространството го позволява.
Засаждането на тагетиса сред лилиумите, ирисите, лалетата и други луковични дезинфекцира почвата. Тагетисът потиска фузариума. Ето защо през есента, растения от тагетис трябва да бъдат оставени да гният на места с фузариум.
Тагетиса почиства почвата от нематоди, без да се използват химикали. В заразена почва тагетис се отглежда най-малко 100 дни, след това се оставя в почвата. Корените му, проникващи дълбоко в почвата, отделят вредни вещества за нематодите.
Тагетисът използван като сидерат увеличава плодородието на почвата, почиства я от всякакви болести.