Растителна защита

На какво се дължи окраската на калинките?

Калинката от вида Harmonia axyridis,

по-известна като многоцветна азиатска калинка, може да има до 200 различни цветни мотива, и то благодарение на вариацията на един ген. Той беше идентифициран от учени от френския Национален институт за агрономни изследвания и Националния център за научни изследвания, предаде Франс прес.

Въпросният ген се активира по време на развитието на калинките и по-специално в предните крила , , известни като елитри, в момента на тяхното формиране, казват изследователите.
 
Мястото, на което генът се активира върху крилото на младата калинка, предопределя образуването на черна пигментация при възрастната калинка. Без активирането на гена калинката би била с повече или по-малко наситен червен цвят, който в случаите, когато е по-малко наситен, цветът може да избледнее до жълто.

Така учените установили защо калинките от един вид са с толкова разнородна окраска. Някои от калинките от анализирания вид са черни с две червени точки, други имат 20 червени точки, а техни посестрими пък са червени с различен брой черни точки. Има и жълти с черни точки, а други пък са черни с жълтеникави точки.