Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пръскане срещу второ поколение на ябълковият плодов червей

Растително защитни мероприятия в овощната градина. Пръскане срещу второ поколение на ябълковият плодов червей.

Ябълковият плодов

червей напада всички овощни видове, като най-големи повреди нанася по ябълката, крушата, дюлята, кайсията и ореха.

Годишно ябълковият плодов червей развива две, а в някой райони на страната частично трето поколения. Последното поколение е с ниска плътност (около 1% от популацията) и не представлява заплаха за плодовата реколта. Затова пък първите две поколения винаги се явяват във висока плътност и вредите от тях са достатъчни, за да компрометират реколтата.

Пеперудите са привечерни и нощни насекоми и летят между 17 и 24 часа. През деня обикновено са неподвижни, най-често стоят по долната страна на листата и във вътрешността на короната. Яйцеснасянето започва 5 до 14 дни след началото на летежа. Женските предпочитат да снасят върху по-гладки повърхности и затова пеперудите полагат яйцата си предимно по горната страна на листата, върху плодчетата, които са без власинки. Яйцата си снасят поединично, предимно във връхните части на короната.

Зародишното развитие на ябълковия плодов червей продължава от 7 до 15 дни, в зависимост от температурата. Излюпените гъсеници пълзят по листата и плодовете за да търсят подходящо място за вгризване в плодовете. Тъй като вгризването продължава няколко часа, най-често те избират защитени места, където се допират два плода, плод и лист или клонка. Гъсеницата отделя паяжина и изгризва хралупка под кожата на плода. Върху плода се вижда малка купчинка екскременти, а понякога се отделя и тъмен секрет.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates