Растителна защита

Полезна информация за земеделските култури.Напишете за болестта апоплексия по кайсията.

 

Апоплексията е болест, която все още остава обвита в мистерия за науката. Тя се характеризира с внезапното загиване на отделни клони или на цялото дърво. Това е и най-сериозната пречка кайсията да не може да се отглежда в много райони на страната.

Първоначално болните дървета не реагират и почти не се наблюдават видими признаци. Може да се забележи слаба хлороза, смущения в цъфтежа и развитието, по-рано приключване на вегетацията и др. Видимите прояви се изразяват във внезапно увяхване на листата на отделни клони или на цялото растение в началото на вегетацията, последвано от загиване.

Причините за апоплексията по кайсията все още не са изяснени напълно. Според някои специалисти това се дължи на гъбни и бактериални заболявания. Други смятат, че измръзванията през зимата и рано напролет засягат проводящите съдове, които впоследствие се запушват с гъбни образувания и това рязко нарушава снабдяването на надземните органи с вода и хранителни вещества. Има предположения, че това е вирусна болест, но най-вероятно причините за апоплексията са комплексни.

Какви превантивни мерки могат да се предприемат:

Кайсията да се отглежда в най-подходящи за нея райони , където температурните колебания в края на зимата и през пролетта са слабо изразени.

Повредените клони да се изрязват до здраво и да се изгарят.

Унищожаване на изсъхнали дървета.

Редовна борба срещу другите болести и неприятели.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник: Български фермер