Растителна защита

Полезна информация за земеделските култури.Щитоносни въшки.

 

Щитоносни въшки

По овощните дървета вредят няколко вида щитоносни въшки. Сред най-опасните са калифорнийска щитоносна въшка, виолетова стридоподобна щитоносна въшка, жълта стридоподобна щитоносна въшка, лъжекалифорнийска стридоподобна щитоносна въшка, червена стридоподобна щитоносна въшка, ябълкова запетаевидна щитоносна въшка , сливова щитоносна въшка, черничева щитоносна въшка, лозова щитовка.

Щитоносните въшки развиват 1-2 или повече поколения годишно и се срещат по растенията през цялата година.

Вредителят се размножава много бързо, образува колонии, които могат да обхванат цялото дърво.

Въшките смучат сок от растителните части и силно ги изтощават. Някои видове щитоносни въшки отделят т. нар. медена роса, вследствие на което се заселват чернилни гъбички и нападнатите части имат саждив цвят.

При други видове по младите клонки се образуват червени петна, които проникват и в дървесината. При силно нападение кората се покрива с пласт от щитчета, напуква се и загива.

Има много видове

Лъжекалифорнийска напада ябълки, круши, сливи, праскови, и др.

Жълтата стридоподобна щитовка причинява големи повреди по младите овощни дървета, като покрива голяма част от стъблото и клоните с щитчетата си. Не е опасна за старите дървета с дебела и загрубяла кора. Вследствие на смученето на сок от кората, нападнатото стъбло и клони се напукват. По кожицата на плодовете се образува плитка трапчинка със зелен цвят на дъното и червена периферия около мястото на убождането.

Червената стридоподобна щитовидна въшка вреди най-силно на крушата и сливата. Предпочита да се заселва на по-стара дървесина. Вследствие на смученето на сок кората не се напуква, но клоните не се развиват нормално и остават по-тънки.

Препоръчително е борбата да се води срещу младите ларви, които не са защитени от щитче. Подходящи препарати са: БИ-58 - 2 мл; дурсбан 4Е - 15 мл, нуреле Д - 5 мл; релдан 40ЕК - 12 мл и др. Дозите са за 10 литра вода.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури: