Растителна защита

Полезна информация за земеделските култури.Щитоносни въшки.

 

Щитоносни въшки

По овощните дървета вредят няколко вида щитоносни въшки. Сред най-опасните са калифорнийска щитоносна въшка, виолетова стридоподобна щитоносна въшка, жълта стридоподобна щитоносна въшка, лъжекалифорнийска стридоподобна щитоносна въшка, червена стридоподобна щитоносна въшка, ябълкова запетаевидна щитоносна въшка, сливова щитоносна въшка, черничева щитоносна въшка, лозова щитовка.

Щитоносните въшки развиват 1-2 или повече поколения годишно и се срещат по растенията през цялата година.

Вредителят се размножава много бързо, образува колонии, които могат да обхванат цялото дърво.

Въшките смучат сок от растителните части и силно ги изтощават. Някои видове щитоносни въшки отделят т. нар. медена роса, вследствие на което се заселват чернилни гъбички и нападнатите части имат саждив цвят.

При други видове по младите клонки се образуват червени петна, които проникват и в дървесината. При силно нападение кората се покрива с пласт от щитчета, напуква се и загива.

Има много видове

Лъжекалифорнийска напада ябълки, круши, сливи, праскови, и др.

Жълтата стридоподобна щитовка причинява големи повреди по младите овощни дървета, като покрива голяма част от стъблото и клоните с щитчетата си. Не е опасна за старите дървета с дебела и загрубяла кора. Вследствие на смученето на сок от кората, нападнатото стъбло и клони се напукват. По кожицата на плодовете се образува плитка трапчинка със зелен цвят на дъното и червена периферия около мястото на убождането.

Червената стридоподобна щитовидна въшка вреди най-силно на крушата и сливата. Предпочита да се заселва на по-стара дървесина. Вследствие на смученето на сок кората не се напуква, но клоните не се развиват нормално и остават по-тънки.

Препоръчително е борбата да се води срещу младите ларви, които не са защитени от щитче. Подходящи препарати са: БИ-58 - 2 мл; дурсбан 4Е - 15 мл , нуреле Д - 5 мл; релдан 40ЕК - 12 мл и др. Дозите са за 10 литра вода.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури: