пръскания за опазване на овошките - ОВОЩАРСТВО" />

Растителна защита

Растителна защита. Актуални пръскания за опазване на овошките.

 

Актуални пръскания за опазване на овошките

 

Някои дръвчета цъфнаха и прецъфтяха, а други в момента цъфтят. Моментите около цъфтежа са особено важни за опазване на овошките от някои опасни болести. По време на цъфтежа заразяването става лесно, тъй като причинителите на болести навлизат през близалцето и чашката на цвета. Проблем може да се получи и когато времето е дъждовно, защото цъфтежът е по-продължителен, а в същото време се развива листна маса, която не е защитена от предишните пръскания. Затова цъфтежното пръскане е от значение, за да може превантивно да се ограничи заразата.

Костилковите овощни видовесе третират срещу ранно кафяво гниене и сачмянка, които нападат череши, вишни, праскови, кайсии, сливи. За целта могат да се използва топсин М 70 ВДГ - 0,12% или 12 г на 10 л вода , фоликур 25 ВГ - 0.075% или 7.5 г, тирам 80 ВГ - 0.3 или 30 г и други.

Семковите овощни видовесе пръскат, за да се опазят дръвчетата от едни от най-важните болести - струпясване при ябълки и круши, а също така и от брашнеста мана по ябълките и загиване на завръзите при дюлите.

Подходящите фунгициди са систан супер 24 ЕК - 0,03% или 3 мл топсин М 70 ВДГ - 0.12% или 12 г и други.

Срещу загиването на завръзите по дюлята пръскането може да се направи с топсин М 70ВДГ и др.

Важно!

Препоръчително е по време на цъфтежа на овощните дръвчета да не се използва бордолезов разтвор, тъй като може да предизвика повреди по цветовете.

Освен това използваните пестициди трябва да се прилагат сутрин рано или привечер, когато няма летеж на пчели. Също така не бива да се използват инсектициди, които са забранени в периода на цъфтеж.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник: Български фермер