Растителна защита

сливите-си-имат-личен-вредител-сливов-плодов-червей.html" itemprop="url"> И сливите си имат личен вредител - сливов плодов червей

Полезна информация за земеделските култури.И сливите си имат личен вредител.

 

И <strong class=сливите си имат личен вредител" width="400" height="300" />

 

Сливовият плодов червей също се среща във всички градини. Напада основно сливата, но съща така джанката, кайсията и прасковата. Гъсеницата му причинява червясване на плодовете. Практиката показва, че в някои години и при по-късните сортове червивите плодове достигат 80%.

Какво трябва да знаете:

Пеперудата е сивопепелява. Предните й крила са тъмнокафяви, а задните - сиво-кафяви до сиви, по-светли от предните.

Гъсеницата е с черна глава и розово-червено тяло отгоре. Главата и гръдният щит са тъмнокафяви. Тялото й е покрито с редки космици и достига на дължина до 1,5 см.

Сливовият плодов червей има две поколения годишно, а при топло лято развива и трето.

Неприятелят зимува като гъсеница в плътно копринено пашкулче, най-често в пукнатините и под старата и напукана кора по стъблата на сливите. Рядко зимуват в основата на стъблата.

Зимуващите гъсеници какавидират през пролетта.

Летежът на пеперудите от първото поколение започва в началото на май и продължава до края на юни. Снасят яйцата си 1-3 седмици след прецъфтяването на сливовите дървета, когато плодовете са с големина на лешник.

Пеперудите от второто поколение летят от средата на юли до края на август. Те летят вечер и през нощта. Започват да яйцеснасят от средата на юли, като масовото яйцеснасяне съвпада с масовия летеж.

Гъсениците изяждат месото на плодовете

Гъсениците от първото поколение се излюпват в края на май - началото на юни. Те се хранят с месестата част на плодовете, като дълбаят ходове. Повредените плодове престават да нарастват, имат виолетов оттенък, накрая окапват заедно с намиращите се в тях гъсеници, които продължават да се хранят вътре в плода. Неприятелят какавидира в пашкул под напуканата кора в основата на стъблото или под различни растителни остатъци на почвената повърхност.

Гъсениците от второто поколение се излюпват в началото на последната десетдневна на юли. Те се хранят с месестата част на плода и до пълното си развитие повреждат от 1 до 3 плода. Повредените плодове узряват по-рано от здравите и преждевременно окапват. Какавидират под старата кора на стъблата и дебелите клони. Някой гъсеници се внасят с плодовете, които се съхраняват и зимуват в помещенията.

Мерки срещу вида

Задължително е старата и напукана кора да се остърже, за да се унищожат какавидиралите гъсеници под нея.

През юли по стъблата на дърветата се поставят ловни пояси, чрез които се събират и унищожават гъсениците.

Срещу двете поколения на сливовия плодов червей се извършват 1-2 третирания. При силно намножаване и при развитие на частично трето се прави и трето пръскане.

Първото пръскане и срещу двете поколения се прави, когато 30-40% от пеперудите излетят, което съвпада с началото на излюпването на яйцата. Моментът и броят на третиранията се определят чрез феромоновите уловки.

Пръскането се прави с подходящи инсектициди: вазтак нов 100ЕК - 0.0125% или 1.25 мл за 10 литра вода, децис 2.5ЕК - 0.05% или 5 мл, димилин 25ВП - 0.04% или 4 г, дурсбан 4ЕК - 0.15 или 15 мл, кораген 20СК - 0.02% или 2 мл, нуреле - 0.05% или 5 г , ранер 240СК - 0.03% или 3 мл и др.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник: Български фермер