Растителна защита

Delia_antiquaКак изглеждат яйцата и ларвите на луковата муха (Delia antiqua)?

Яйцата на луковата муха са бели, удължени, дълги около 1-2 мм. Ларвите на луковата муха (Delia antiqua) са бледожълти, лъскави , цилиндрични, по-тесни в предния край и разширени в задния. Нямат глава и крака, а само две хитинени кукички.

 

Каква е биологията на луковата муха (Delia antiqua)?

Луковата муха развива две поколения годишно и частично трето поколение и зимува като какавида в почвата на дълбочина 10-20 см. Мухите от първото поколение летят обикновено по време на цъфтежа на вишнята и глухарчето. Мухите се хранят с нектар от цветовете на различни видове растения, след което започват да снасят яйца по повърхността на почвата, плитко в нея или по листата и луковиците на кромида (предпочитат слаби растения) След излюпването ларвите вредят по лука за зелено или за луковици. След като се развият напълно (през което време повреждат няколко растения), те отиват в почвата и какавидират. Луковите мухи (Delia antiqua) от второто поколение летят през юни и юли. Хранят се с нектар от цветовете на лука. Ларвите от това поколение вредят по луковиците (намират се между люспите), но повредите от тях са значително по-малки в сравнение с първото поколение. Ларвитe какавидират в почвата и какавидите зимуват.

Какви повреди причинява луковата муха (Delia antiqua)?

Ларвата на луковата муха (Delia antiqua) причинява повреди по лука за зелено и за луковици, по лука, предназначен за получаване на арпаджик, и по-слабо по чесъна, зелето и салатата. На лука за зелено и за луковици ларвите прогризват листата и навлизат в стъблото, като правят надлъжни ходове в посока към луковицата и навлизат в нея. Повредената луковица мирише неприятно. Повредените растения лесно се изскубват и силно изостават в развитието си. Централният лист е по-дебел, завит спираловидно. По-късно изсъхва, изсъхват и листата отстрани. В една луковица вредят до 70 ларви. От унищоженото растение ларвите преминават на други здрави растения. При гъст посев за арпаджик ларвите се вгризват в поникващите растения. Растенията се разкривяват, върховете им пожълтяват и при изскубване се прекъсват в основата. За своето изхранване една ларва унищожава няколко растения.

Как се провежда борбата с луковата муха (Delia antiqua)?

Борбата с луковата муха се провежда с редица агро-технически мерки и чрез третиране с химични препарати. От агротехническите мерки значение имат ранната сеитба на семената и ранното засаждане на луковиците, високата агротехника, прибирането на реколтата без загуби, дълбоката оран след прибирането за унищожаване на какавидите в почвата и унищожаването на нападнатите растения и ларвите по тях.

При силно нападение се прилагат химични третирания срещу възрастните насекоми преди снасяне на яйцата. Използват се широкоспектърни инсектициди- Вазтак 100 ЕК -0.02%, Нуреле Д - 0.04% и др. Първото пръскане се извършва при масов летеж на мухата, а второто след 8-10 дни.

Спазването на карантинните срокове е задължително. Лука за зелено не би трябвало да се третира.