Растителна защита

Растителна защита на земеделските култури.Феромонови уловки.


Феромоновите уловки са ефикасно средство за борба срещу плодовите молци.

Учените са установили, че насекомите отделят характерни за техния пол миризливи вещества, наречени полови феромони. Всъщност феромоните са биологично активни вещества, които насекомите отделят от специални жлези. Половите феромони служат за събиране на двата пола от даден вид в пространството с оглед на размножаването. Например пеперудите, които имат относително слабо зрение, през брачния период се събират с помощта на отделяните от тях феромони. Именно този факт учените са използвали при улавянето на мъжки молци.

Феромоновата уловка се изработва от картон , като долната й страна се покрива с лепкав материал, който е устойчив на дъжд и не засъхва на слънце. След това на дъното й, а може да се привърже и към клонче, се поставя малка капсула, която съдържа полов феромон на женски индивид. (Половите феромони вече се създават по синтетичен път в лаборатории.)

Така приготвеният капан се закачва на дървото. Усетили миризмата на женския полов феромон, мъжките пеперуди не след дълго пристигат и залепват по дъното на уловката. Женските молци при липса на мъжки остават неоплодени и следователно не могат да дадат поколение.

Феромоновите уловки се използват и за установяване времето на излитане (поява) при плодовите молци и за определяне на оптималното време за пръскане срещу тях.

В овощните градини броят на уловените молци е толкова голям, че няма нужда от пръскане с инсектициди.

Трябва да се знае, че всеки вид насекомо отделя феромон със своя специфична миризма. Така че за всеки неприятел се използва отделна капсула.