Растителна защита

Растителна защита на земеделските култури.Ако лешниците са надупчени.


Овощарите често се оплакват, че лешниците не плододават или пък узрелите лешници са надупчени.

За лешника трябва да се знае, че е кръстосаноопрашващо се растение. Женските му цветове (люспести пъпки) не се оплождат от прашеца на собствените му реси (мъжките съцветия). Затова трябва да се засаждат най-малко два сорта лешници. Това е особено наложително, ако в съседните градини или в близката гора няма лешникови храсти.

Друга причина за безплодието при лешника може да бъде застаряването на растенията, защото върху многогодишните клони не се развива обрастваща дървесина. В такъв случай постепенно трябва да се съкращават старите клони и да се премахнат някои от тях, за да се отвори място за нови леторасти и да се подтикнат към растеж.

Най-честата причина за безплодието обаче е лешниковият хоботник (Curculio nucum L.). Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Рано напролет бръмбарите все още се хранят с други растения и чак с появата на плодовете на лешника преминават върху него. Именно по това време женските бръмбари пробиват още меката обвивка на плода и снасят в него яйцата си - по едно, рядко по две. Излюпените от тях ларви се хранят с формиращата се ядка на лешниковия плод, като изпълват плодовете с огризки и извержения. По време на зреенето на лешника ларвата , която е бяла, достига големина 6-8 мм, пробива отвътре отвор с диаметър около 2 мм и напуска плода. Попаднала в почвата тя какавидира.

Борба срещу лешниковия хоботник

Химична борба срещу лешниковия хоботник може да се проведе срещу възрастните, преди яйцеснасянето - след образуване на плодчетата. Няма официално регистрирани препарати за борба срещу лешниковия хоботник. Може да се използват контактни средства от всички групи - органофосфорни, карбаматни и др. Пръска се през май срещу лешниковия хоботник. Поради продължителното развитие на неприятеля след две седмици пръскането трябва да се повтори. Освен това много е важно и своевременното прибиране на реколтата, т.е. лешниците трябва да се събират от храста, а не от земята. Събиране и унищожаване на повредените плодове, преди да са напуснати от ларвите, намалява плътността на зимуващите ларви. Прекопаването около лешниковите храсти, през есента - също.

Лешников хоботник