Растителна защита

Растителна защита на земеделските култури.Сиво гниене по чесъна.


Сивото гниене по чесъна се развива по време на съхраняването.

След обелване на обвивките по скилидите се виждат жълтеникавокафяви петна, значително по-ниски от околната здрава тъкан. Първоначално размерите на петната не надвишават 2-3 мм. По-късно петната се разрастват. По-големите от тях лесно се напипват дори през обвивката на скилидата. В резултат на нападението скилидите започват усилено да губят вода и започват да се спаружват и мумифицират. При повишаване на относителната влажност по тях се образува жълтеникав мицел.

При засяване на заразени скилиди израстват болни растения, външните листа на които жълтеят и изсъхват. Постепенно жълтеенето обхваща и листата, разположени по-навътре. Зелени остават само най-младите връхни листенца. Старите листа при зимния чесън загниват и полягат, а при изскубване се късат в областта на шийката. Външните люспи на луковицата потъмняват и върху тях се появяват черни склероции.

Сивото гниене по чесъна е заболяване, което се причинява от патогенната гъба Borytis porri. През неблагоприятния период от годината патогенът се запазва както в зимуващите скилиди на чесъна, така и като склероции, които след изгниване на стъблата остават в почвата.

От заразените скилиди израстват болни растения. Спорите от образувалото се в пазвите на листата спороношение се разнасят и извършват нови заразявания.

Склероциите, които остават в почвата, също могат да заразяват. При повишаване на влажността те покълнват и формират спори, които извършват първите заразявания в посева, когато заразата не е дошла с болен посадъчен материал. Гъбата се запазва в почвата в продължение на 3-4 години.

Макар и много слабо, причинителят на сивото гниене напада и праза.

Борбата със сиво гниене по чесъна

Няма регистрирани ефикасни фунгициди за борба със сивото гниене по чесъна. За профилактика се използва потапяне на скилидките преди засаждане в 0,2%-ов разтвор на Топсин М 70 ВП в продължение на два часа, след което е необходимо просушаване. При поява на външни признаци и благоприятни условия за развитие на патологичния процес се извършват фунгицидни третирания с Топсин М 70 ВП - 0,1%, който задължително се комбинира с прилепител.

Срещу сивото гниене при чесъна трябва да се прилагат следните агротехнически практики:

използване на здрав и обеззаразен посадъчен материал; поддържане на висока агротехника- торене, окопаване, добро просушаване на зрелия чесън; унищожаване на растителните остатъци; подходящо сеитбообръщение; съхраняване на зрелия чесън при проветриви и хладни условия.