Растителна защита

Растителна защита на земеделските култури.Лавандула - интегрирана борба с плевелите.


Лавандулата е вечнозелено многогодишно храстовидно растение. Добрe поддържаните лавандулови насаждения са ефективни в продължение на 25-30 години. Етеричномаслената култура се отглежда заради съцветията, от които се добива лавандулово масло и лавандулов концентрат.

Както при другите многогодишни култури и при лавандулата важно условие за получаване на високи добиви е борбата срещу многогодишните плевели. Подготовката на площите за създаване на лавандулово насаждение се провежда по същата схема като при трайните насаждения.

В борбата срещу плевелите при разсадопроизводство на лавандула се използва непрозрачно (черно) полиетиленово фолио. Преди застилането му лехите се третират с напропамид (Девринол 4 Ф). Освен че дава висок противоплевелен ефект, полиетиленът спомага да се запази влагата в повърхностния почвен слой, необходима за коренообразуване, допринася за неколкократно намаляване броя на поливките и за по-бързо затопляне на почвата рано напролет. Така се постига по-висок процент на вкореняване на лавандуловите резници.

В млади плододаващи лавандулови насаждения за борба срещу плевелите се извършват 4-5 междуредови обработки. С нарастването си лавандулата образува мощна коренова система, която още на третата година се разпростира в целите междуредия. Ето защо дълбочината на междуредовите обработки трябва да бъде не повече от 15cm, а защитната зона - между 12 и 25 cm. в зависимост от възрастта на насаждението. В редовете на младите лавандулови насаждения се извършват и 3 ръчни обработки, от които две - до края на юни, и една -до края на септември , , след първите есенни валежи.

В лавандулови насажденията с възраст до две години за борба срещу плевелите се препоръчват:

напропамид (Девринол 4 Ф), изоксафлутол (Мерлин 750 ВГ) и оксадиаржил (Рафт 800 ВГ).

Хербицидите се внасят рано напролет преди поникване на плевелите и преди началото на вегетацията на лавандулата. Срещу едногодишни и многогодишни житни плевели по време на вегетацията може да се използват всички регистрирани в страната балурициди.

В цветодаващи лавандулови насаждения, освен горепосочените хербициди, рано напролет се препоръчват още метолахлор (Дуал голд 960 ЕК) и дихлобенил (Касорон 6,7 Г). Гранулираният хербициден препарат Касорон 6,7 Г се внася само вреда със специални приспособления за внасяне на гранулирани препарати. За борба срещу едногодишни и многогодишни двусемеделни плевели през вегетацията на лавандулата е възможна употреба на хербицидни препарати на база 2,4 Д. Те се прилагат насочено в основата на лавандуловите растения, при ниско налягане, до фаза начало на бутонизация на културата.